MUDr. Ondřej Sobotka
20.10.2022

Vyplatí se to? Přečtete si, proč se vážně zamyslet nad softwarem, který automatizuje rutinní komunikaci mezi ordinací a pacienty.

6 důvodů, proč si pořídit Emmy do ordinace

Ruší vás nekonečné telefonáty od pacientů a přemýšlíte, jestli nasadit software, který by rutinní komunikaci vyřídil za vás? Pokud si nejste jistí, podívejte se na webinář, ve kterém MUDr. Ondřej Sobotka popisuje 6 důvodů, proč je nasazení softwaru Sestra Emmy dobrým krokem.

1. Pacienti si online objednávání žádají

Ve roce 2020 proběhl výzkum (Názory občanů České republiky na vybrané aspekty činnosti praktických lékařů, S. Býma, D. Halata, K. Javorská), ve kterém se zjišťovalo, jakou formu lékařské péče Češi upřednostňují. Největší skupina, tedy 35,7 % dotázaných, uvedla, že preferuje kombinaci distanční medicíny a osobní návštěvy lékaře. Právě tento typ péče můžete díky Emmy poskytovat.

V poslední době se objevily různé lékařské služby, které fungují jen online, ale jsou hrazené ze zdravotního pojištění. Emmy se naopak zaměřuje na podporu tradiční osobní péče. Je to způsob, jak do budoucna obstát v konkurenci online služeb, protože díky Emmy nemusí tradiční péče vypadat tak, že pacient přijde a celé dopoledne stráví čekáním.

2. Emmy redukuje telefonáty

MUDr. Karla Hladíková z Přerovska používá Emmy ve třech svých ordinacích. Až 80 % požadavků jí chodí přes Emmy. Díky tomu ušetří denně 2 hodiny a už si nemusí na zvedání telefonů najímat další sestru.

TIP: Přečtete si, jak Emmy pomáhá v ordinaci MUDr. Hladíkové.

Netvrdíme, že Emmy vyřídí úplně vše. Ale představte si, jaké by to bylo, kdyby počet telefonátů klesl třeba jen o polovinu? Výhodou je, že když většina pacientů začne zadávat požadavky do Emmy, do ordinace se mnohem lépe dovolají ti s urgentními potížemi a ti, kteří Emmy nemohou nebo neumí používat,“ uvedl MUDr. Sobotka.

Navzdory častým představám si s Emmy dobře poradí i část seniorů. „To, že starší lidé neumí používat počítač, je dnes už spíš předsudek. Každý desátý pacient používající Emmy má nad 65 let,“ doplnil spoluzakladatel Emmy Timothy Young.

3. Více času na pacienta

Při online objednání Emmy pacienta vede, aby vyplnil všechny relevantní informace. Lékař se ho na ně už nemusí doptávat a sám je ručně zapisovat. 

Informace z Emmy si navíc snadno přenese do svého ambulantního softwaru. Přímo ve webináři MUDr. Sobotka ukázal, jak jednoduše se přechází mezi Emmy a ambulantním softwarem.

4. E-mail není zabezpečená komunikace

Komunikace přes e-maily s sebou nese řadu rizik. Kromě toho, že data pacientů nejsou v e-mailech chráněná, ordinace se vystavuje nebezpečí kyberútoku. Ve webináři se dozvíte o konkrétním případu, kdy ordinace přišla o svá data kvůli viru, který přišel e-mailem.

Naproti tomu je Emmy velmi dobře zabezpečená a veškerá komunikace mezi ordinací a pacientem je zašifrovaná.

5. Emmy je levná

Emmy je 10–20× levnější než další zaměstnanec. Pracuje nonstop, nikdy neonemocní, nebere si dovolenou. Naopak během vaší dovolené může automaticky odpovídat pacientům a informovat je o vašem zástupu.

6. Software, který ví, co lékaři potřebují

Za myšlenkou Emmy stojí skupina praktických lékařů. „Všichni používáte ambulantní softwary a dobře víte, jak jsou řešení od ajťáků někdy krkolomná. Nezbývá nám ale nic jiného, než zatnout zuby a používat ho. V Emmy jsme na to šli obráceně – řekli jsme si, co jako lékaři od softwaru automatizujícího rutinní komunikaci potřebujeme. Stanovili jsme, jak by měl fungovat a teprve podle našeho detailního zadání vývojáři vytvořili Emmy,“ vysvětlil MUDr. Sobotka.

Pomůže Emmy i vám?

Pokud jste webinář nestihli naživo, podívejte se na něj ze záznamu. MUDr. Sobotka v něm rozebírá jednotlivé body víc do hloubky včetně praktických ukázek. Uvidíte, jak vypadá Emmy v rozhraní pro lékaře i pro pacienty. Díky tomu si o ní uděláte mnohem lepší představu.

Napište nám na podpora@sestraemmy.cz a pošleme vám záznam webináře.

Zpět na výpis článků