Tim Young
29.8.2022

Žádá pacient placený úkon? Nechte ho zaplatit předem online, ať se vyhnete problémům s neplatiči. Emmy za vás vystaví doklad k úhradě a spáruje platby.

Online platby: díky nové funkci vyberete peníze od pacientů předem

Pacient vám píše a žádá o zpoplatněný dokument, třeba o výpis z dokumentace – jenže když mu ho pošlete i s fakturou, nemáte jistotu, jestli skutečně zaplatí. Tuto situaci řeší mnoho ordinací, a proto jsme do Emmy přidali novou funkci Online platby, která ji za vás vyřeší. Je určená pro lékaře, kteří nejsou plátci DPH.

Pokud pacient žádá přes Emmy výkon, který není hrazený ze zdravotního pojištění, Emmy mu vygeneruje doklad k platbě. Teprve až zaplatí, pošlete mu hotový dokument, nebo mu Emmy umožní objednání na konkrétní termín.

Díky tomu máte peníze předem a vyhnete se problémům s neplatiči. Navíc ani vy nebo vaše sestra nemusíte neustále kontrolovat, jestli už pacient zaplatil – Emmy to udělá za vás.

Zároveň jsou spokojení i vaši pacienti. Pohodlně zaplatí online a v mnoha případech si ušetří cestu do ordinace. Po zaplacení jim totiž v zašifrované podobě pošlete jejich dokumentaci elektronicky do Emmy.

Které ordinace funkci využijí

Funkci nejvíc využijí ordinace s mladou a aktivní klientelou, která například často mění práci.

Do jedné mé ordinace chodí spíš starší a méně aktivní pacienti. V ní jsme za červenec dělali jen dva výpisy dohromady za 600 Kč a funkci Online platby tady zatím tolik nevyužiju,“ říká MUDr. Ondřej Sobotka.

Naopak v jeho druhé ordinaci tvoří klientelu hlavně mladí a aktivní lidé nebo cizinci. „Vystavuju jim potravinářské průkazy, potvrzení na řidičské či zbojní průkazy nebo výpisy z dokumentace kvůli změně zaměstnání. Jen za červenec jsem přes Online platby v Emmy za tyto placené úkony vybral 13 700 Kč. Nová funkce mi hodně pomohla. Pacienti zaplatili předem a moje sestra se nemusela zdržovat vystavováním dokladů a párováním plateb,“ dodává praktický lékař.

Takto vypadá doklad k úhradě vystavený Emmy:

Automatické párování plateb a požadavků

Možná vám už teď někteří pacienti platí na účet. V tomto případě jim nejdřív ručně vystavíte doklad a pak se přihlašujete do bankovnictví, kontrolujete platby, podle variabilního symbolu dohledáváte původní doklady a ručně je označujete za zaplacené. A další den znovu. 

Této otravné a časově náročné rutiny vás Emmy zbaví.

Nejenže automaticky generuje doklady, ale zároveň je i páruje s platbami.

Stačí, když si při přijímání těchto plateb zřídíte účet ve Fio bance. (Pokud už účet ve Fio bance máte, doporučujeme na přijímání plateb založit samostatný účet.) Zřízení i vedení podnikatelského účtu je tam zdarma.

Emmy a účet ve Fio bance spolu po propojení komunikují. Emmy „nahlíží“ do Fio a kontroluje přijaté platby. Podle variabilního symbolu úhrady u sebe vyhledá konkrétní požadavek a označí ho za zaplacený.

Díky tomu se vyhnete ručnímu párování. Čím víc plateb na účet máte, tím víc času ušetříte. K automatickému párování dochází několikrát za hodinu, takže se o přijatých platbách dozvíte téměř okamžitě a můžete se pustit do zpracování požadavku.

Emmy lze propojit pouze s účtem ve Fio bance. Pokud si z jakéhokoliv důvodu nechcete zřizovat účet u Fia, můžete Emmy používat ke generování dokladů a platby si párovat ručně. 

Emmy v tuto chvíli umí vystavovat pouze doklady bez DPH – proto tuto funkci využijí pouze ordinace, které nejsou plátci DPH.

Jak rychle dostanete peníze od pacientů

Pacienti vám platí převodem na účet. Zatímco dříve mohla jít platba z účtu na účet až tři dny, nyní je to mnohem rychlejší. Většina českých bank umožňuje okamžité platby. To znamená, že platbu máte na účtu do několika sekund.

Je to tedy stejně rychlé jako online platba kartou. Velkou výhodou je, že si kvůli této rychlé platbě nemusíte složitě zřizovat platební bránu a z online transakcí neplatíte žádné poplatky. Ordinace, které využívají platební bránu, totiž z každé platby odvádí až 2 % (liší se dle poskytovatele brány, někdy může být poplatek i vyšší).

Jestliže vaše či pacientova banka okamžité platby neumožňuje, peníze vám přijdou nejpozději do tří dnů (ale obvykle dříve).

Podívejte se na seznam bank, které okamžité platby podporují.

4 situace, ve kterých využijete Online platby

Funkce Online platby se přizpůsobí různým situacím, které v ordinaci řešíte.

  1. Placené výkony bez návštěvy ordinace
  • Pacient přes Emmy žádá o standardní placený výkon, např. výpis z dokumentace.
  • Emmy mu automaticky vystaví doklad.
  • Pacient ho zaplatí, Emmy spáruje platbu a teprve tehdy „pustí“ požadavek do ordinace.
  • Ordinace odešle pacientovi zpracovaný dokument.
  1. Placené výkony s online objednáním

Tuto variantu využijete, pokud umožňujete pacientům, aby se sami online objednali.

  • Pacient žádá placený úkon, ke kterému je nutná návštěva ordinace, např. vyšetření kvůli zbrojnímu průkazu.
  • Emmy mu automaticky vystaví doklad.
  • Pacient zaplatí, Emmy spáruje platbu a teprve poté mu zpřístupní rezervaci termínu.
  1. Nestandardní požadavek
  • Sestra zjistí, že pacient žádá placený úkon, např. vyplnění dokumentu od pojišťovny.
  • Ručně mu v Emmy vystaví doklad k úhradě.
  • Pacient ho zaplatí, Emmy spáruje platbu s požadavkem a upozorní ordinaci.
  • Ordinace odešle pacientovi zpracovaný dokument.
  1. Platby v ordinaci
  • Pacient má platit v ordinaci, ale nemá u sebe hotovost.
  • Sestra mu v Emmy vystaví doklad k úhradě s QR kódem, který mu ukáže na obrazovce počítače.
  • Pacient si otevře online bankovnictví v mobilu, QR kód vyfotí, odešle platbu a na mobilu ukáže potvrzení, že platba odešla.

Tento scénář využijete v případě, když konkrétní pacient používá bankovnictví v mobilu a má data (nebo je v ordinaci Wi-Fi).

QR kód je standardní součástí všech dokladů k úhradě, které vytvoříte Emmy. Díky němu pacient nemusí přepisovat či kopírovat údaje do svého bankovnictví, ale automaticky se mu načtou.

Jak funkci Online platby získat

Funkce Online platby je dostupná v tarifu Premium. Do konce roku 2022 nabízíme tarif Premium za cenu tarifu Standard. Jeho aktuální cenu najdete v ceníku

Pokud nyní používáte nižší tarif a rádi byste přešli na Premium, napište nám na podpora@sestraemmy.cz.

Zpět na výpis článků