Ondřej Sobotka
27.9.2022

Neefektivním vykazováním kódů zdravotní pojišťovně může ordinace přijít o nemalé peníze. Tento problém vyřeší správně nastavený software.

Jak nepřicházet o peníze? Vykazujte správně kódy pro zdravotní pojištovny

Při rutinním vykazování kódů zdravotní pojišťovně běžně dochází k chybám a lékaři tím přichází o spoustu peněz. MUDr. Ondřej Sobotka se v nedávném webináři rozmluvil o možnostech, jak si vykazování kódů zdravotním pojišťovnám usnadníte.

Jak ordinace přicházejí o peníze

Při vykazování zdravotních úkonů za měsíc ordinace běžně používají i více než 90 různých kódů. Není proto výjimkou, že se na některé zapomene. Podle MUDr. Ondřeje Sobotky je to velký problém – ordinace tímto přicházejí o peníze od pojišťoven.

Pokud vás zajímají naše webináře, napište nám na podpora@sestraemmy.cz.

Kdo může kódy pro ordinaci vykazovat? Zpravidla se setkáte se čtyřmi možnostmi:

  • kódy vykazuje zdravotní sestra,
  • kódy vykazuje externí pracovník,
  • kódy vykazuje sám lékař,
  • kódy vykazuje automaticky software.

První tři možnosti mají několik nevýhod.  „Funguje tu lidský faktor. V okamžiku, kdy se spoléháme na nějakého pracovníka, tak stoprocentně přicházíme o peníze, protože na vykázání kódů zapomínají,“ popisuje MUDr. Sobotka. Lékař zároveň hradí práci za člověka, který kódy vykazuje – jedná se o časově náročnou činnost. Proto je dle MUDr. Sobotky ideálním řešením využití softwaru.

Základem je správně nastavený software

Pro snadné vykazování si správně nastavte ambulantní systém. Ve výsledku potom nemusíte na nic myslet – stačí rutinně pracovat v ambulantním systému, který kódy automaticky vykazuje za vás.

Standardní ambulantní software by měl umožňovat tvorbu tzv. frází, které jsou propojené s jedním nebo i kombinací kódů výkonů. Díky frázím šetří lékař čas nejen zápisem opakovaných formulací, ale i zápisem kódů. A hlavně odpadá faktor zapomínání.

Ambulantní software umožňuje vykázání kódu i při spuštění externího zařízení, např. EKG. Stačí o této funkcionalitě jen vědět a požádat o její nastavení dodavatele softwaru.

Jaké výkony se vám vyplatí?

V poslední části webináře se MUDr. Sobotka věnuje zařazení kódů do různých skupin:

  • kapitované výkony,
  • obligatorní výkony,
  • a dvě skupiny fakultativních výkonů.

Neztrácejte čas s kódy, které jsou obsaženy v kapitaci. „Kapitované výkony sice můžeme vykázat pojišťovně, ale už za ně nedostaneme žádnou úhradu. Jsou obsaženy v kapitaci. Tyto kódy vykazovat nemusíme a nedělejme to, je to zbytečná práce navíc,“ radí MUDr. Sobotka.

„Pak jsou tady obligatorní výkony, které mají k dispozici všichni praktičtí lékaři, a které vykazujeme nad rámec kapitovaných výkonů. S jejich pomocí si můžeme přivydělat a zlepšit ekonomický výkon praxe,“ vysvětluje MUDr. Sobotka.

V případě fakultativních výkonů je potřeba pořídit další vybavení do ordinace. Přesto se tato investice vyplatí a snadno tím zvýšíte zisk. Vřele tedy doporučujeme jejich nasmlouvání. Jen si dávejte pozor na druhou skupinu fakultativních výkonů F2, které mohou být ze strany pojišťovny podmíněny dalšími pravidly – například splněním odborného kurzu.

Poradíme vám ve webináři

Správným nastavením softwaru pro vykazování, výběrem vhodných úkonů a vybavení ordinace dosáhnete toho, že:

  • budete mít více času na pacienty i pro sebe,
  • snížíte riziko vyhoření,
  • ušetříte náklady
  • a získáte více peněz.

Pro záznam z webináře s MUDr. Sobotkou napište nám na podpora@sestraemmy.cz. Je to zdarma, zjistíte užitečné tipy a dozvíte se odpovědi na problémy, se kterými se lékaři při své praxi běžně potýkají.

Zpět na výpis článků