Tim Young
29.3.2023

Přečtete článek Českého rozhlasu o tom, jak Emmy funguje na malém městě

Emmy pomáhá na Tachovsku

Děkujeme Českému rozhlasu a MUDr. Böhmovi za tento krásný popis toho, jak Emmy může fungovat na malém městě - v Bezdružicích žije okolo 940 obyvatel, ale obvod MUDr. Böhma je mnohem větší.

Nevěděli jsme o tom nic, dokud článek nevyšel ven! 😀

https://plzen.rozhlas.cz/prakticky-lekar-v-bezdruzicich-zavedl-virtualni-sestru-8947839

Text článku zní takto:

Ordinace praktického lékaře v Bezdružicích na Tachovsku už nezvládala vyšetřovat pacienty a s dalšími mezitím telefonovat. Zavedla proto virtuální sestru.

Pacienti si zvykají na nový způsob komunikace se svým obvodním lékařem. Zatímco donedávna v ordinaci doktora Tomáše Böhma každou chvíli drnčel telefon a lékař se sestřičkou – během vyšetřování pacientů – jiným pacientům po telefonu vystavovali neschopenky nebo elektronické recepty, teď zní telefon v ordinaci minimálně, a to díky virtuální sestře.

„Už jsme nezvládali vyřizovat agendu v ordinaci a množství telefonátů, které nás zdržovalo od vyšetřování pacientů,“ vrací se do minulosti Tomáš Böhm, v jehož obvodu je zhruba 2 000 pacientů. Podobně jako některé další ordinace začala proto i ta bezdružická využívat společný projekt skupiny lékařů, který se jmenuje Virtuální sestra Emmy. Pacienti se registrují na zabezpečeném internetovém portálu a přes něj pak komunikují s ordinací. Mohou se objednat na vyšetření, k vyřízení administrativních záležitostí, mohou se domluvit na vystavení neschopenky nebo si objednat recept.

Kdo nechce nebo nemůže využívat internet, může dál volat do ordinace na pevnou linku, kde ale hovor přijme hlasový robot. Pokud pacient odpoví robotovi, že je to akutní, teprve tehdy začne telefon zvonit v ordinaci. Všechny neakutní požadavky zaslané elektronicky nebo přes hlasového robota vyřídí doktor se sestrou ve volné chvíli. Jak slibuje sestra Jitka Kimlová, dokud nemají v daný den vše vyřízeno, nejdou ona ani pan doktor domů.

Někteří pacienti jsou skeptičtí

Když doktor s novým způsobem komunikace seznamoval zájemce v bezdružické klubovně, někteří se dívali nedůvěřivě, někdo měl výhrady třeba k hlasovému robotovi, který dle něj dobře nerozumí řečeným informacím. Jiní pacienti si ale novou službu chválí. Těm, kteří by si nevěděli s virtuální sestrou rady, nabídla pomoc bezdružická radnice, jak prozradila tajemnice Jana Wajdová.

Doktor Tomáš Böhm každopádně počítá s tím, že pro některé lidi tyto novinky zkrátka nebudou, a proto zatím ponechává i možnost klasického způsobu komunikace. Kdo chce bezpodmínečně dál mluvit s živým doktorem nebo sestrou, může volat v ordinační dny od 11 hodin do půl dvanácté.

Autor fotky: Vlach Pavel – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Zpět na výpis článků